Marketingfolyamat - blogbejegyzések

Weboldal készítés

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Kovács Szilvia

Kovács Szilvia

Azt hiszem, abban egyetértünk, hogy weboldal nélkül ma már nem lehet, vagy nem igazán érdemes az online térben létezni.

Manapság már számos lehetőség kínálkozik weboldal létrehozására, a nehézséget leginkább az okozza, hogy mégis melyiket válasszuk?

Sokévnyi weboldal készítési, szerkesztési gyakorlattal a hátam mögött szeretném megosztani veled, mit gondolok erről…

Vágjunk is bele! Én leginkább a wordpress alapú oldalak létrehozását ajánlom ( 7-8 éve még a joomlát választottam volna, de időközben a használat és a kiegészítő szoftverek tekintetében a wordpress elhúzott.)

Melyek az előnyei a  wordpress oldalaknak?

Alap szinten nem kell programozói tudás az oldalak létrehozásához. Az egész oldal létrehozása, kialakítása megoldható anélkül, hogy programozó lennél, azonban nekem az a tapasztalatom, erős technikai tudás, vagy kísérletezgető hajlam azért szükséges. Kezdve attól, hogy be tudj lépni a tárhelyedre, tudd mi az a cpanel, miket kell beállítani..

De ahhoz, hogy összerakj akár szuper jól kinéző oldalakat, főleg ha olyan sablont használsz, ami ebben segít, például Avada, Elementor , Divi, akkor kattintgatásokkal meg tudod csinálni.

Az igazsághoz tartozik az is, ha teljesen egyedi megoldást szeretnél, néha kellhet programozás, bár sokszor egy css vagy javascript kóddal elérhető az, amit a sablon keretei esetleg meghaladnak.

Könnyen tudja a felhasználó kezelni, legyen szó új oldal létrehozásáról, szöveg átírásáról, menü kezeléséről, vagy bármi másról. Ez azért fontos, mert ha csak egy szöveg részt szeretnél módosítani, nem kell külön programozót keresned hozzá.

Könnyű bővítési lehetőség. Előfordulhat, hogy idővel a már korábban kialakított oldaladat szeretnéd frissíteni, bővíteni,  variálni. A wordpress segítségével ezt meg tudod tenni, látod a már kialakított sablont, amit átállíthatsz, pluginokkal számos bővítményt is hozzáadhatsz.

Frissülő szoftverek. Mind maga a wordpress, mind a kapcsolódó pluginok frissülnek, így nem neked kell egy programozót hajkurásznod, hogy frissítse a saját kódjait.. 🙂

Webshop könnyedén.. A WordPressnek vannak webshop kezelői kiegészítői. Legismertebb a Woocommerce, mellyel  komplett webshopot is össze tudsz állítani.

Kedvező ár-érték arány. A WordPress maga ingyenes. Ha Avada sablonnal szeretnéd kialakítani az oldaladat, akkor azért kell fizetned, de nem húzós az ára, vagy például az Elementornak van ingyenes verziója is.

Kell fizetned a domain névért, a tárhelyért, és ha fizetős sablont választasz, akkor azért,  illetve ha fizetős plugint választasz, akkor annak az árát. Ennyi kb.

Változatos kialakítás. Ma már teljesen egyedi, modern, menő oldalakat lehet kialakítani a wordpressen belül is.  Régebben nem volt ebben olyan nagy mozgástér, talán ezért is terjedt el az egyedi weboldal készítés… De ma már pluginokkal ki tudod bővíteni az oldalt megjelenítését, funkcióit, SEO beállításait, is sorolhatnám hosszan napestig, annyira sok lehetőséged van…

Integrálhatóság. Egy WordPress oldalt sok egyéb szoftverrel tudsz integrálni. Például, be tudsz tenni SalesAutopilot űrlapot, vagy a webshopját integrálhatod a SAPI szoftverbe.. Ha tagsági, előfizetői rendszert szeretnél létrehozni, azt is egyszerűen megteheted,  a wordpress-membermouse plugin- SAPI közti integráció is megoldható könnyen.

Mi a gond az egyedi programozású oldalakkal?

Több olyan oldalt kezeltem, amiket egyedi programozással alakítottak ki. Olyan variációt is láttam, hogy az alap wordpress, de a sablon egyedi volt, olyan shortcode-okkal, aminek visszafejtéséhez minimum egy Sherlock Holmes-i nyomozás volt szükséges.
Azon túl, hogy nem kevés pénzt (értsd baromi sokat) elkérnek a kialakításért, ha később változtatni szeretnéd, nem lesz olyan egyszerű.. A kódokat ők értik, főleg ha “szétdarabolják” azokat, így mindig szükséged lesz arra, hogy ők nyúljanak hozzá.. Mindez még rendben is van (biztos?), de mit csinálsz, ha már nem tudod elérni a céget, vagy rengeteget kell várni, mire elkészül a módosítás?

Sokszor láttam olyat, hogy a WordPress oldalhoz egyedi sablont programoztak le, olyan megoldásokkal, amit például az Avada sablonban percek alatt létre lehet hozni, ráadásul az egyedi megoldásnál ember(felhasználó) legyen a talpán, aki módosítani szeretné utána…

De ha Te ezt szeretnéd, természetesen próbáld ki, nem beszéllek le, csak vázoltam, milyen hátrányait tapasztaltam.

Biztonság

Leggyakrabban azt hozzák a WordPress elleni érvnek, hogy nem biztonságos, könnyű feltörni. Nos, a rossz hírem az, hogy ez igaz bármilyen oldalra. Ha valaki fel akarja törni akármilyen oldaladat, és ügyes hacker, akkor fel fogja törni. Védekezni persze lehet, és kell is, de aWordpress alatt is vannak olyan szuper kiegészítő programok, melyek ebben segítenek.

Mire figyelj a weboldal kialakításánál

Fontos, hogy az oldalad illeszkedjen a brandedhez. Színben, tartalomban, stílusban. Legyen letisztult, könnyen áttekinthető, tartalmazzon mindent, ami fontos, de ne legyen túl “sok”. 🙂

Összegezve, én mindenképpen azt javaslom, ha azt szeretnéd, hogy gyorsan legyen weboldalad, és ne kelljen érte vagyonokat kifizetned, ha azt szeretnéd,  hogy később Te vagy kollégáid is tudják kezelni, új oldalakat létrehozni, bővíteni, fejleszteni, integrálni más programokkal, akkor WordPress alapú oldal kialakításán kezdj el gondolkodni…

És még egy fontos. Ha érdekel ez a terület, kezdj elmélyülni benne, rengeteg oktatóanyag, tanfolyam van már  a neten. A tanulást tedd napi rutinná, ugyanis olyan mértékben fejlődik a tudásanyag, és a lehetőségek olyan szinten bővülnek, hogy ha nem követed folyamatosan, egy idő után nem leszel képben..

Hajrá, kezdd el, izgalmas kaland!

Megosztás itt: facebook
Megosztás

Ajánlom:

Weboldal készítés, kezelés

SalesAutopilot rendszer építése, megvalósítás

Egyéni mentorálás, tanácsadás

Korábbi bejegyzések

Weboldal készítés

Azt hiszem, abban egyetértünk, hogy weboldal nélkül ma már nem lehet, vagy nem igazán érdemes az online térben létezni. Manapság már számos lehetőség kínálkozik weboldal

Elolvasom »