Marketingfolyamat - blogbejegyzések

Céges számlázás, adószám kezelése a Salesautopilot megrendelő űrlapokon

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Kovács Szilvia

Kovács Szilvia

2020. július 1-től új számlázási szabályok léptek életbe, melynek egyik új szabálya érinti a SalesAutopilot megrendelő űrlapok használóit is:  a céges vevőknek kötelezően meg kell adniuk az adószámukat, és ezt “kezelni” kell az űrlapokon.

Azt látom ügyfeleimtől kapott kérdésekből, illetve a Facebookon a különböző szakmai csoportokban olvasható dilemmákból, hogy ennek megvalósítása többeknél fejtörést okoz. Hogyan csináljam? Mi a megoldás? Melyik a jobb?   És a leggyakrabban felmerülő kérdés:

“hogyan állítsam be a SalesAutopilot űrlapot, ha van magánszemély és céges vásárlóm is?”

Több megoldás is lehetséges; most mutatok kettőt, de előtte egy fontos szempont, amit sokan nem tudnak.

Ha magánszemély a vevő, tőle nem kell számlázási/cégnevet bekérni, mert a számlára a rendszer automatikusan hozzáadja a személyes adatoknál megadott vezetéknevet, keresztnevet. Ezzel eggyel kevesebb mezőt kell kitölteniük.

Akkor nézzük a megoldást:

1., Jelöld be, ha céges számlát kérsz!

Ebben az esetben létehozunk egy jelölő mezőt, és feltételek megadásával beállítjuk, hogy ha megjelölik a mezőt, nyíljon le a számlázási név + az adószám, mindkettő kötelezően kitöltendő jelleggel.

Érdemes tesztelni a “közönséget”, de ha jellemzően magánszemélyeknek kell a számlát kiállítani, ez a megoldás segítség, nem kell plusz jelölő-, felelet választós mezőkkel plusz kattintásokra késztetni.

2., Milyen típusú számlát kérsz?

Ebben az esetben biztosra megyünk, nyilatkozzon a vásárló, milyen típusú számlát szeretne. Ekkor rádiógombos mezőt hozzál létre és a vásárló kötelezően jelölje be valamelyik opciót:

magánszemély, vagy

céges.

Ha a cégeset választja akkor nyíljon le a számlázási név + az adószám, mindkettő kötelezően kitöltendő jelleggel.

Feltétel beállítására példa:

Mikor hasznos? Ha sok céges ügyfélre számítasz, és lehet hogy az 1., pont megoldása felett könnyen átsíklanak…

Ennél a megoldásnál, ha a magánszemélyt jelöli be, természetesen nem kérünk sem számlázási nevet, sem adószámot, ha cégeset, akkor a fent írt feltételes beállítást tegyük meg. (számlázási név+adószám bekérése)

Ezt a megoldást ki lehet egészíteni még egy ponttal, amit akkor javaslok, ha online szolgáltatást kínálsz, például online tréning, online konzultáció, coaching.

Céges, EU tagállamos számlázás

Ekkor tedd be az eu-s áfa mentes számlázást is opciónak, ha van érintett jelentkező, örülni fog neki.:)

Hogyan működik ez? Roppant egyszerű lehetőség, mégis kevesen használják.

Egyszerűen add hozzá az űrlaphoz az EU adószám mezőt, és az országot. Ha jól adja meg a vásárló – azaz eu-s országot jelöl meg, és eu-s adószámot, akkor a rendszer áfa nélküli összeggel rögzití a megrendelést, és küldi ki a díjbekérőt vagy visz át a fizetési oldalra bankkártyás fizetés esetén.

Ha valaki “próbálkozik”, pl HU-s adószámot ad meg, vagy más országot, és bejelöli a EU-s lehetőséget, a rendszer rögzíti a megrendelést, de áfás összeggel. Ami számszakilag jó, de sajnos ebben az esetben az EU-s adószám kerül a számlára, aminek annyira nem örülünk, főleg a könyvelőnk nem, a július 1-i szabályt követően.

Ezt kivédve fejlesztő kollégáimmal megalkottunk olyan egyedi scripteket, amelyek nem engedik csak az adott országhoz tartozó eu-s adószámot megadni (hu-sat sem enged), és az országoknál csak az eu-s országokat kínálja fel (Magyarországot kivéve belőle természetesen, mert sok ilyen kitöltést is láttunk egy korábbi nagy kampány során…). Ezzel a biztonsági megoldással kizárható a mindenféle trükközés, de nem feltétlen kell, csak egy plusz lehetőség,  az űrlap fetételekkel még lehet szűkíteni a lehetőségeket.

 

+ 1 segítség – cégadatbázis használata

Ha azt szeretnéd, hogy a céges ügyfeleid gyorsan megtalálják a cégadataikat, érdemes bekapcsolni a Cégadatbázis elérést, azaz hivatalosan

a cégnév prediktív kitöltését, melynek segítségével a rendszer automatikusan kitölti mind az adószám mezőt, mind a székhely adatokat. (részletek ITT olvashatóak)

 

 

Bízom benne, hogy tudtam segíteni bejegyzésemmel. Ha bármi kérdésed van, keress bátran emailben  vagy messenger üzenetben.

Kovács Szilvi

 

Megosztás itt: facebook
Megosztás

Ajánlom:

Weboldal készítés, kezelés

SalesAutopilot rendszer építése, megvalósítás

Egyéni mentorálás, tanácsadás

Korábbi bejegyzések

Weboldal készítés

Azt hiszem, abban egyetértünk, hogy weboldal nélkül ma már nem lehet, vagy nem igazán érdemes az online térben létezni. Manapság már számos lehetőség kínálkozik weboldal

Elolvasom »