Marketingfolyamat - blogbejegyzések

Céges számlázás, adószám kezelése a Salesautopilot megrendelő űrlapokon

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Kovács Szilvi

Kovács Szilvi

Update: Azóta, hogy megírtam ezt abejegyzésemet a SalesAutopilot lefejlesztette az űrlapokhoz az egyszerűbben használható magánszemély/céges ügyfél verziót, így ezzel hamarasosan frissítem én is a leírást.

2020. július 1-től új számlázási szabályok léptek életbe, melynek egyik új szabálya érinti a SalesAutopilot megrendelő űrlapok használóit is:  a céges vevőknek kötelezően meg kell adniuk az adószámukat, és ezt “kezelni” kell az űrlapokon.

Azt látom ügyfeleimtől kapott kérdésekből, illetve a Facebookon a különböző szakmai csoportokban olvasható dilemmákból, hogy ennek megvalósítása többeknél fejtörést okoz. Hogyan csináljam? Mi a megoldás? Melyik a jobb?   És a leggyakrabban felmerülő kérdés:

“hogyan állítsam be a SalesAutopilot űrlapot, ha van magánszemély és céges vásárlóm is?”

Több megoldás is lehetséges; most mutatok kettőt, de előtte egy fontos szempont, amit sokan nem tudnak.

Ha magánszemély a vevő, tőle nem kell számlázási/cégnevet bekérni, mert a számlára a rendszer automatikusan hozzáadja a személyes adatoknál megadott vezetéknevet, keresztnevet. Ezzel eggyel kevesebb mezőt kell kitölteniük.

Akkor nézzük a megoldást:

1., Jelöld be, ha céges számlát kérsz!

Ebben az esetben létehozunk egy jelölő mezőt, és feltételek megadásával beállítjuk, hogy ha megjelölik a mezőt, nyíljon le a számlázási név + az adószám, mindkettő kötelezően kitöltendő jelleggel.

Érdemes tesztelni a “közönséget”, de ha jellemzően magánszemélyeknek kell a számlát kiállítani, ez a megoldás segítség, nem kell plusz jelölő-, felelet választós mezőkkel plusz kattintásokra késztetni.

2., Milyen típusú számlát kérsz?

Ebben az esetben biztosra megyünk, nyilatkozzon a vásárló, milyen típusú számlát szeretne. Ekkor rádiógombos mezőt hozzál létre és a vásárló kötelezően jelölje be valamelyik opciót:

magánszemély, vagy

céges.

Ha a cégeset választja akkor nyíljon le a számlázási név + az adószám, mindkettő kötelezően kitöltendő jelleggel.

Feltétel beállítására példa:

Mikor hasznos? Ha sok céges ügyfélre számítasz, és lehet hogy az 1., pont megoldása felett könnyen átsíklanak…

Ennél a megoldásnál, ha a magánszemélyt jelöli be, természetesen nem kérünk sem számlázási nevet, sem adószámot, ha cégeset, akkor a fent írt feltételes beállítást tegyük meg. (számlázási név+adószám bekérése)

Ezt a megoldást ki lehet egészíteni még egy ponttal, amit akkor javaslok, ha online szolgáltatást kínálsz, például online tréning, online konzultáció, coaching.

Céges, EU tagállamos számlázás

Ekkor tedd be az eu-s áfa mentes számlázást is opciónak, ha van érintett jelentkező, örülni fog neki.:)

 

Hogyan működik ez? Roppant egyszerű lehetőség, mégis kevesen használják.

Egyszerűen add hozzá az űrlaphoz az EU adószám mezőt, és az országot. Ha jól adja meg a vásárló – azaz eu-s országot jelöl meg, és eu-s adószámot, akkor a rendszer áfa nélküli összeggel rögzití a megrendelést, és küldi ki a díjbekérőt vagy visz át a fizetési oldalra bankkártyás fizetés esetén.

Ha valaki “próbálkozik”, pl HU-s adószámot ad meg, vagy más országot, és bejelöli a EU-s lehetőséget, a rendszer rögzíti a megrendelést, de áfás összeggel. Ami számszakilag jó, de sajnos ebben az esetben az EU-s adószám kerül a számlára, aminek annyira nem örülünk, főleg a könyvelőnk nem, a július 1-i szabályt követően.

Ezt kivédve fejlesztő kollégáimmal megalkottunk olyan egyedi scripteket, amelyek nem engedik csak az adott országhoz tartozó eu-s adószámot megadni (hu-sat sem enged), és az országoknál csak az eu-s országokat kínálja fel (Magyarországot kivéve belőle természetesen, mert sok ilyen kitöltést is láttunk egy korábbi nagy kampány során…). Ezzel a biztonsági megoldással kizárható a mindenféle trükközés, de nem feltétlen kell, csak egy plusz lehetőség,  az űrlap fetételekkel még lehet szűkíteni a lehetőségeket.

+ 1 segítség – cégadatbázis használata

Ha azt szeretnéd, hogy a céges ügyfeleid gyorsan megtalálják a cégadataikat, érdemes bekapcsolni a Cégadatbázis elérést, azaz hivatalosan

a cégnév prediktív kitöltését, melynek segítségével a rendszer automatikusan kitölti mind az adószám mezőt, mind a székhely adatokat. (részletek ITT olvashatóak)

Bízom benne, hogy tudtam segíteni bejegyzésemmel. Ha bármi kérdésed van, keress bátran emailben  vagy messenger üzenetben.

Kovács Szilvi

Megosztás itt: facebook
Megosztás

Ajánlom:

Korábbi bejegyzések